Onze kerk staat midden in het dorp en vormt een vanzelfsprekend onderdeel van het leven in Laren.
Wij vieren samen het leven en de onderlinge betrokkenheid in onze zondagse kerkdiensten. Er worden kinderen gedoopt. Mensen trouwen in de kerk.
Vanuit de kerk nemen we afscheid van mensen die zijn overleden.
Met het aangrenzende Kulturhus vormt het kerkgebouw één geheel. Door de samenwerking wordt het mogelijk (pop)concerten, lezingen, rommelmarkten, modeshows te organiseren.
Een ontmoetingsplek voor velen. Gelovig én niet-gelovig. We gaan respectvol en open met elkaar om. We kunnen en willen niet zonder elkaar.
Overdag is de kerk geopend. Je komt binnen in het stiltecentrum en van hieruit kun je door een glazen wand het gehele interieur bewonderen. Geen kerkbanken, maar gemakkelijk zittende stoelen, geen hoge kansel maar liturgisch meubilair dat door de lokale schrijnwerker is gemaakt uit een oude beuk. De plaats van de voorganger is niet tegenover de gemeenschap maar binnen een cirkel wat de onderlinge verbondenheid vergroot. In het stiltecentrum kun je een kaarsje opsteken, enkele woorden (of een gebed) in het gastenboek schrijven.
Deze sfeer van toegankelijkheid en gastvrijheid kenmerkt ook de kerk als gemeenschap. We mogen het leven vieren met al onze zintuigen vanuit ons geloof dat we ons bestaan ontvangen als een geschenk. We hebben aandacht voor de vraag wie we willen zijn voor elkaar en voor de Eeuwige. Als vrije mensen die in vrijheid hun keuzes kunnen maken.
Het is iedere dag genieten om in dit dorp, deze gemeente, te mogen werken. God zelf heeft mij geroepen tot het ambt, om mensen in alle scharniermomenten van het leven nabij te zijn.
Scharniermomenten zijn rouw, trouw, ziekte, geboorte, kortom alle momenten die voor ons mensen belangrijk zijn. Het is voor mij iedere dag een feest om met mensen te mogen werken. Ik zie mensen als een diamant van God, een diamant heeft zoveel verschillende kleuren en lichteffecten. Soms zijn er dingen in je leven gebeurd, waardoor het Licht er niet door kan komen, of zijn er schuurplekken op de diamantvlakjes terecht gekomen. Door te luisteren, samen met de ander op zoek te gaan, hoe je als mens/diamant weer kan gaan stralen. Als predikant wil ik er voor alle mensen in het dorp zijn, want ieder mens is een unieke veelkleurige diamant.
Verder ga ik voor in verschillende vieringen, waarin inspiratie, bemoediging en vreugde belangrijke onderdelen zijn. Het werk is een mooie waardevolle uitdaging, om met zoveel mensen en organisaties, samen te mogen werken, aan een inclusief dorp voor iedereen. Natuurlijk hoop ik een ieder in Laren en omstreken te ontmoeten.
Samen met mijn geleidehond Pride genieten we dagelijks van alle mooie wandelingen im deze bijzondere omgeving. Voor vragen, twijfels en alle andere dingen die je bezig houden kun je contact met mij opnemen.
HANNEKE CARON
Laat ik mij voorstellen zodat u een klein beetje beeld krijgt van mij als persoon die inmiddels werkzaam is binnen de kerkelijke gemeente als ‘Kerkelijk Werker’. Als derde en jongste kind in het gezin Caron geboren in Hengelo Overijssel.
Wanneer ik terugblik dan is ‘interesse in de medemens’ toch wel een rode draad in mijn leven. Al vanaf de kleuterschool omgekeerd op de stoel in gesprek met klasgenootjes. Tijdens het boodschappen doen met mijn moeder was het vaak dat ze me even ‘kwijt’ was omdat Hanneke weer stond te praten met iemand in de winkel.
Sociaal bewogen? ‘Jazeker’ maar gaandeweg heb ik ook ontdekt dat het mij ook een kijkje geeft in hoe ikzelf in elkaar steek. Door de ander te ontmoeten heb je ook een ontmoeting met jezelf. Het leert mij elke keer weer over de cultuurverschillen die er zijn. Het is blik verruimend om je in al die ontmoetingen af te vragen waarom de ander reageert zoals hij/zij reageert en hoe het komt dat de
ander op een andere manier de wereld inkijkt dan dat je dat zelf doet. Ook op geloofsgebied.
‘Geloven’. ‘Wat is dat nou eigenlijk’ en ‘hoe doen we dat’? ‘Ieder voor zich en of samen’? Het intrigeert mij en maakt mij ‘nieuwsgierig’ naar de mens in het algemeen. Ik vind het dan ook boeiend om daarover met elkaar in gesprek te komen en te ontdekken vanuit welke bron wij putten en hoe wij in al onze diversiteit en uniciteit daar op onze eigen wijze en/of vanuit een traditie taal aan
proberen te geven. Die talen zijn verschillend. En zelfs binnen ‘de Christelijke taal’ zijn er weer vele ‘dialecten’ te onderscheiden. En die ‘dialecten’ hebben vervolgens weer ‘eigen accenten’. Het is een uitdaging om daar voor open te blijven staan. Het geeft een beeld, over de reikwijdte van Gods goedheid en presentie wereldwijd en de kracht, die wij als mens hier op aarde, daarin mogen
ervaren.
Vincent van Gogh heeft een beauty van een schilderij gemaakt genaamd ‘de Zaaier’. Het is een kunstwerk wat een ‘spirituele kracht’ en tegelijkertijd ‘eenvoud’ toont. Ik vind het een prachtig beeld waarin je God zelf ‘aan het werk kan zien’. Een scheppende God. Die
zaait en ons mensen tot ‘groei en bloei’ wil laten komen. Dat heeft tijd nodig en voedingsbodem maar wij mensen zijn daarin voor elkaar ook van belang.
Maar dit schilderij beeldt nog een grootser idee uit. Het beeld is zo krachtig dat het ook ons als mens aan het denken kan zetten over ons eigen leven. Hoe zaaien wij? En wat oogsten wij met wat wij zaaien. Is het vruchtbaar en voedend wat wij uitdragen?
Ik hoop samen met de gemeenschap van Laren de aankomende jaren mee te mogen werken aan dit proces van groei en tot bloei mogen komen. Samen ‘open oren’ in alle ontmoetingen met ‘ogen’ waarin wij, in het verhaal van ander, iets van God mogen herkennen.
Samen ‘lippen’ die troost kunnen spreken, ‘schouders’ die steun bieden en ‘handen’ die liefde door mogen geven. Laten onze ‘vingers’ een weg durven wijzen en onze ‘voeten’ dansend nieuwe wegen leren gaan. Met een hart dat geïnspireerd mag zijn door het ‘vuur’ van de Eeuwige, de Altijd Aanwezige zelf!
De zorg voor elkaar is misschien wel de belangrijkste taak van onze gemeente. Daarom willen we ‘in goede tijden en slechte tijden’ aandacht hebben voor elkaar, en voor de mensen om ons heen. De pastorale zorg is een taak van de ouderlingen en de bezoekmedewerkers. De dominee en de pastoraal werker hebben een bijzondere taak voor de mensen die iets bijzonders te vieren hebben, of die een verlies hebben geleden. Verlies van een naaste, van werk of van een relatie brengt mensen in een tijd van rouw. Dan is het belangrijk om je gesteund en getroost te voelen, zeker door de vertegenwoordigers van de kerk.
Contact: Willy van der Wal, pastoraat@kerklaren.nl
De gemeente is tijdelijk verdeeld in vier ouderlingenwijken. Om te weten met welke ouderlingen u te maken heeft, kunt u kijken naar de eerste letter van uw postcode. Deze bepaalt dus onder welke wijk u valt. De enige uitzondering hierop zijn alle bejaardenwoningen binnen Laren ('t Ruempol, de bejaardenwoningen aan de Vonkertweg, Laarkamp, Molenbeek en De Kamp). Zij zijn momenteel toebedeeld aan één van de vier ouderlingen. In elke ouderlingenwijk zijn tevens nog een aantal wijkmedewerkers werkzaam om de taak van de ouderling te verlichten.
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter A en E en bejaardenwoningen aan de Vonkertweg, de Laarkamp, en ‘t Talma
Ouderling: Yvonne de Kruijff, 0573-401039 of 06-53843148
Wijkmedewerkers:
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter B en D, ’t Ruempol en de bejaardenwoningen aan de Molenbeek en De Kamp.
Ouderling: Willy van der Wal-Vrielink, 06-40110748
Wijkmedewerkers:
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letter N of P.
Ouderling: Wim Hakkert
Wijkmedewerkers:
Deze wijk wordt tijdelijk onderverdeeld.
Deze wijk omvat de postcodes die beginnen met de letters T,V,W of X en C, R en S
Ouderling: Hanny Poelert, 0573-402017 of 06-29357550
Wijkmedewerkers:
De bejaardenvoorzieningen in Lochem: Hoge Weide, Zwiepseweg 107 en Gudula , Oosterwal 18, Lochem.
Wijkmedewerkers:
De adressen buiten Laren
Contactpersoon: Willy van de Wal
06-40110748
Jeugdouderling
Gerdien Berendsen, 06-57594263
Aangezien we ons pastoraat nog met minder mensen invullen dan voorheen, hebben we de wijkindeling aangepast. Hierboven is de nieuwe wijkindeling weergegeven.
Mocht iemand nog willen helpen als ouderling of wijkmedewerker, dan zou dat erg fijn zijn. Neem hiervoor contact op met Willy van de Wal 06-40110748
Het aandacht besteden aan mensen, omzien naar elkaar, is een van de kerntaken van onze Kerk. Gelukkig leven we hier in Laren in een hechte gemeenschap waarin dit nog volop gebeurt.
Toch kan een mens ook wel eens behoefte hebben aan een echt persoonlijk gesprek met iemand die zonder oordeel naar je luistert, al dan niet over de levensvragen.
Onze predickant, Ds. Bettie Woord, heeft ze al heel veel bezoeken in onze gemeente afgelegd. Mensen waar ze op bezoek is geweest hebben de gesprekken met haar, zonder uitzondering, als zeer positief ervaren. Uiteraard komt ze bij mensen die wat ouder zijn of bij mensen die ziek zijn, maar ook bij mensen (ook jongeren) die het op prijs stellen om eens persoonlijk met een dominee te spreken. Ook komt ze bij mensen die al in geen 40 jaar geen bezoek hebben gehad van een predikant, dus de drempel is laag.
Gerdien Slagman maakt de bezoekafspraken voor Bettie. Haar telefoonnummer is: 0638246542 Dus als u bezoek van de predikant op prijs stelt kunt u dit gerust bij haar aangeven. Ook als u van iemand anders weet dat diegene bezoek op prijs stelt, stuur haar gerust een bericht. E-Mail: gerdienslagman@gmail.com.
Meestal legt Bettie Woord de bezoeken af op dinsdag, woensdag en donderdag overdag, maar het kan ook in de avond op maandag of dinsdag.
P.S.: Houdt even rekening mee dat onze dominee komt met haar zeer rustige en lieve
blindengeleidehond.
"Een goed verstand en een goed hart vormen altijd een formidabele combinatie.
Goed nadenken, zelf nadenken is belangrijk. Een goed hart hebben, iets willen bijdragen aan een betere wereld, is minstens zo belangrijk. De combinatie van die twee is bijna magisch.
‘Een goed verstand’ heeft niets met je schoolopleiding te maken. Een goed verstand draait om het herkennen van onrecht in de wereld en snappen dat er daar iets niet klopt. Een goed hart zorgt dat je op je eigen, bescheiden manier iets wilt betekenen in het leven van anderen, voor een betere wereld, bij het bestrijden van onrecht.
Zet je talenten in voor zaken waar je hart ligt, is de oproep van Mandela. Want als hart en hoofd samengaan, versterken ze elkaar."
(Nelson Mandela)
De meeste mensen weten dat diakenen collecteren in de kerkdienst en dat zij helpen bij de viering van de Maaltijd van de Heer. De collecte in de kerkdienst is een belangrijke bron van inkomsten voor de diaconie. De zichtbare taken in de erediensten zijn natuurlijk belangrijk, maar diaken zijn heeft meer om het lijf. Een diaken zorgt ervoor dat hulp geboden wordt waar niemand anders dat doet en een diaken komt op voor mensen die het moeilijk redden in onze samenleving. De armoedeproblematiek, schuldhulpverlening en crisishulp zijn aan de orde van de dag. Of het nu gaat om mensen dichtbij of ver weg, de diaconie stelt zich tot taak om bijdragen te leveren aan het welzijn van de samenleving. Diaconaat is je proberen in te leven in een ander zodat je oog krijgt voor je naaste en voor oorzaken van nood. Nelson Mandela heeft het prachtig verwoord...
8 geloofsgemeenschappen in Lochem, Laren en Barchem hebben samen een stichting voor individuele financiële hulpvragen. Tegenwoordig blijken er steeds meer nijpende situaties te ontstaan, waarin ook de burgerlijke gemeente niet altijd een oplossing kan bieden. Mensen met een bijstandsuitkering, ouderen met alleen AOW, mensen met hoge ziektekosten enz. hebben het niet gemakkelijk. Daarom is de Stichting Hulperverlening Lochemse Geloofsgemeenschappen. De stichting wil deze mensen tot hulp zijn. Die hulp kan bestaan uit een lening, een gift of goederen in natura. Daarbij kan de stichting helpen contacten te leggen met hulpinstanties, zoals de sociale dienst van de gemeente. Uw privacy is gewaarborgd.
Onze gemeente is deelnemer van de SHLG. Meer informatie is te vinden op de website van de SHLGL: www.shlg.nl
De letters staan voor Protestantse Gemeente Dienst en is ontstaan vanuit de diaconie. Het doel van de PGD: aandacht en belangstelling voor de medemens te hebben. Concreet betekent dit, dat er mensen zijn die oog hebben voor mensen in hun omgeving. Een luisterend oor bieden, een wegwijzer voor hulp.
De organisatie: 6 dames vormen de PGD. Zij coördineren het werk dat de vele vrijwilligers in de wijken uitvoeren. Laren is onderverdeeld in 75 wijken waar contactpersonen, ieder in hun eigen wijk, contacten leggen met bijvoorbeeld een persoon of een gezin waar ziekte is, met nieuwe bewoners, met ouders van een nieuw geborene, met jubilarissen. Verder kunnen ze een beroep doen op bezoekwerkers. Deze leggen bezoek af bij ouderen in Laren.
De PGD is eigenlijk een sociaal netwerk in het dorp, gestuurd vanuit de kerk. De aandacht van de vrijwilliger is gericht op elke " buur" of deze nu wel of niet tot de kerk behoort. Zo valt niemand " buiten de boot", we dragen als mensen verantwoordelijkheid voor elkaar.
Het bestuur van de PGD bestaat uit:
De ouderlingen die in het bijzonder zijn aangewezen tot kerkrentmeester vormen het College van Kerkrentmeesters. Zij zorgen voor de materiele kant van onze gemeente. De volgende taken horen zoals bij de kerkrentmeesters:
Onze gemeente wil een plaats bieden aan alle groepen. Jongeren zijn voor ons belangrijk en hebben dan ook een eigen plaats binnen onze gemeente, maar doen ook veel samen met alle andere groepen binnen onze gemeente. Er zijn kinderdiensten en gezinsdiensten waarin kinderen een belangrijke rol hebben. Ze doen mee in de voorbereiding en in de viering zelf. Daarnaast zijn er veel dingen die voor en met jongeren worden georganiseerd
Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekt. Samen een Bijbelverhaal spelenderwijs ontdekken, vieren én lekker eten, dat is gewoon een feest! Bij het woord kliederen denken veel mensen aan knutselen, vingerverven en knoeien met lijm. Een begrijpelijke associatie, maar níet (of in ieder geval niet alleen) wat we bij Kliederkerk bedoelen met kliederen. De naam Kliederkerk is gekozen om te laten zien dat we vanuit de chaos van het leven op allerlei manieren een Bijbelverhaal kunnen ontdekken. Op die manier leren we over en van God en elkaar. Een doorsnee Kliederkerk duurt ongeveer twee uur en bestaat uit drie onderdelen: Kliederkerk begint met het samen ontdekken van een Bijbelverhaal door creatieve activiteiten, spellen en leuke werkvormen. In de korte viering daarna komt altijd het verhaal wat je samen creatief hebt onderzocht terug en krijgen elementen als gebed en lied een plek. Ten slotte samen iets eten en drinken, een natuurlijk moment om elkaar beter te leren kennen, om elkaar te ontmoeten en de kinderen kunnen nog lekker verder spelen als ze dat willen. We organiseren de Kliederkerk ongeveer 3 keer per jaar. In de agenda van de website (onder "Actueel") en in de wekelijkse nieuwsbrief worden de Kinderkerk vieringen aangekondigd.
Ongeveer twee keer per maand op zondagmorgen is er kinderkerk. Terwijl de volwassenen in de kerk de eredienst vieren zijn de kinderen in hun eigen ruimte bezig met het geloof. Tijdens de kinderkerk werken we elke keer aan een bepaald thema. Aan de hand van een bijbel- of spiegelverhaal gaan we samen in gesprek en vervolgens wordt het thema uitgediept (op hun niveau) door middel van bijvoorbeeld spelletjes, liedjes of knutselwerken. Afhankelijk van het thema doen we de verwerking soms apart voor de oudere en jongere kinderen. Rondom bijzondere dagen zoals advent, 40 dagentijd, doopdienst, avondmaal, wordt ingegaan op het thema van dat moment. Vaak beginnen we dan in de kerk waar het thema wordt ingeleid. Met gezinsdiensten zoals Kerst, Pasen en Pinksteren is er geen kinderkerk maar kunnen de kinderen samen met hun ouders naar de kerk gaan. Tijdens de overweging is er dan een leuk puzzel/kleurboekje voor de kinderen. Op die manier kunnen de kinderen wennen aan het naar de kerk gaan. De leiding van de kinderkerk bestaat momenteel uit 5 enthousiaste jonge dames. Zij proberen elke kinderkerkochtend gezellig en leerzaam te maken. Wil je ook een keertje komen kijken? Je bent altijd welkom om 10.00 uur in het Kulturhus! Het kinderkerkseizoen loopt gelijk met het basisschoolseizoen. Kijk hier voor het rooster. Wil je meer informatie: loop gerust een keer binnen of neem contact met ons op! Groetjes van de kinderkerkleidsters: Ingrid, Thirsa, Jolien, Ilse en Marije.
Voor iedereen van 12 t/m 16 jaar is er Eat&Meet; samen eten, lachen, kletsen, een spel of activiteit doen. Het is een gezellige chaos! We beginnen met samen eten, elkaar ontmoeten en daarna is er tijd voor een spel of activiteit. We hopen snel weer samen iets te kunnen doen, maar door Corona zijn we helaas al een heel lange tijd niet samen geweest.
De jeugdclub reunie is voor jongeren vanaf 17 jaar en is een vervolg op de jeugdclubavonden. Op dit moment zijn er twee groepen met jongeren in de leeftijd tot ongeveer 23 jaar. Voor elke groep wordt er zo'n 3 a 4 keer per jaar een avond georganiseerd. Tijdens die avonden wordt er vaak gezamelijk gegeten, gekletst en wordt een activiteit georganiseerd. Deze worden vaak bedacht door de groep en door de leiding uitgevoerd. Momenteel worden de avonden ingepland en in grote lijnen georganiseerd door Marlou Boers em Manouk Lukassen. Zij zorgen samen met de jongeren elke keer weer voor een gezellige avond. Lijkt het je ook leuk om eens aan te sluiten bij één van deze avonden? Neem dan contact op met Manouk Lukassen en voel je welkom!
Vanuit de kerk zijn er onder andere in 2016, 2019 en 2023 reizen geweest naar Armenië en Gambia.Laorne For Armenia (LAFA) (2016) LouKa (2019) B-Child (2023)
Voor veel mensen het gezicht van onze kerk: de kosters Derk Woestenenk en Marianna Beumer.
De dagelijkse zorg voor het kerkgebouw, zorgen dat alles voor een dienst klaarstaat, veel werk voor, tijdens en na een dienst.
Maar soms gebeuren er vervelende dingen waardoor je je niet veilig voelt. Denk aan: je genegeerd voelen, gepest, gediscrimineerd ( ook lhbti+) of bedreigd, financieel onbehoorlijk gedrag. Of je krijgt te maken met seksueel overschrijdend gedrag dat voor jou ongewenst is of je hebt zelf iets gedaan wat ongepast is. Kan, durf of wil je die vervelende dingen niet bespreekbaar maken of samen oplossen met degene die het betreft, dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van onze gemeente.
Op dit moment hebben we geen vertrouwenspersoon, maar we werken samen met een aantal buurtgemeenten om gezamenlijk 1 of meer vertrouwenspersonen aan te stellen. Dit proces is in volle gang.
Op de site van de PKN vind u ook informatie over het thema Veilige gemeente: https://protestantsekerk.nl/thema/veilige-gemeente/
Er zijn steeds meer manieren om elkaar te informeren. Als Protestantse Gemeente Laren willen we je ook graag per email op de hoogte houden van activiteiten, kerkdiensten en andere mededelingen. Daarvoor hebben we een digitale nieuwsbrief die wekelijks (op vrijdag) wordt verstuurd naar je e-mail adres. In de nieuwsbrief staat ook informatie en de liturgie van de viering van de komende zondag.
Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Dat kan via deze link.
Wil je informatie in de nieuwsbrief laten opnemen? Stuur dan de kopij naar het mailadres van de nieuwsbrief.
Als je donderdag voor 18.00 uur de kopij aanlevert, dan kan het bericht in de nieuwsbrief worden opgenomen.
Heeft u een suggestie of verbetering, een agendapunt of nieuwsbericht voor onze website? Stuur ons dan een mailtje en dan verwerken wij het.
Ten gevolg van de coronabeperkingen hebben we flink geinvesteerd in apparatuur om onze wekelijkse vieringen (maar ook andere activiteiten in de grote kerkzaal) live of via kerkdienstgemist.nl uit te zenden.
Naast deze professionele apparatuur is er ook een groep mensen die ervoor zorgen dat de vieringen daadwerkelijk worden uitgezonden: het Streamteam.
Lees en zing mee vanaf het scherm
In onze gemeente hoef je geen liedboek of bijbel mee te nemen naar de viering (dat mag natuurlijk wel!). In onze vieringen worden alle liederen, bijbellezingen en ook andere beelden en videos geprojecteerd op een groot scherm.
Elke week is er weer een lid van het beamteam die de presentatie maakt.
Eventuele vragen of suggesties voor het beamteam kan u mailen naar: beamteam@kerklaren.nl