Praktisch

Dopen

Jullie zijn ouders geworden, en dan?

Wij vinden dit natuurlijk ook heel erg mooi. Als we de geboorte van jullie baby mogen afkondigen in de kerk, stuur dan een (geboorte)kaartje naar de scriba (per post of e-mail).

En als jullie je kindje willen laten dopen, neem dan contact op met ds. Bettie Woord of met Gerdien Berendsen of Annelien Lukassen-Heijink, onze jeugdouderlingen. We overleggen dan met elkaar over een geschikte datum en invulling voor de doopdienst.

Trouwen

De dag van je leven!

Jullie zijn van plan te trouwen. In het gemeentehuis wordt het huwelijk juridisch geregeld, twee mensen die met elkaar verder willen. Het trouwen in de kerk gaat niet over de juridische kant van het huwelijk, maar over de liefde. De liefde van God voor ons mensen, de liefde van mensen voor God en de liefde van mensen voor elkaar, waarvan het huwelijk een bijzondere uitdrukking is. Hoe waardevol en mooi om in onze kerk het huwelijk te mogen laten bevestigen/ Heb je vragen of afwegingen te maken, vraag dan gerust naar de mogelijkheden bij ds. Bettie Woord, onze voorganger.

Uitvaart

Afscheid nemen

Afscheid nemen

Afscheid moeten nemen van het leven en dus ook van allen die je lief zijn, is erg moeilijk. Dit is ook voor degene die achterblijven, die afscheid van jou moeten nemen, al dan niet plotseling. Allerlei emoties en heel persoonlijke vragen komen op je af. Soms is het fijn om met iemand te praten die iets verder van je af staat. Je kunt altijd een beroep doen op ons pastoraal team: onze predikant of je wijkouderling of wijkmedewerker.

Uitvaart

Voor een afscheidsdienst in de kerk kan onze voorganger de begeleiding, voorbereiding en dienst verzorgen. Dit gebeurt dan in nauw overleg met de naasten van de overledene. Wordt de dienst geleid door onze voorganger, dan zijn de kosten inbegrepen (voor leden van onze gemeente).

 Naast onze voorganger ds. Bettie Woord zijn er ook leden vanuit onze Protestante gemeente die deze afscheidsdienst kunnen verzorgen. Dit kunt u overleggen met de uitvaartverzorger.

Lid worden van onze Protestantse Gemeente Laren?

Lid, gastlid of vriend

Wie weet bezoek je een keer een kerkdienst in Laren. Het kan zelfs herhaald worden. Omdat je de kerk van Laren als heel plezierig ervaart. Je bent niet de eerste. Onze mooie, open kerkzaal straalt gastvrijheid uit. En ook onze gemeenschap kenmerkt zich door een bijzondere gastvrijheid. Voel je je verbonden en wil je deze verbondenheid laten registreren, dan vinden we dat natuurlijk fijn.

Je kunt je als lid laten inschrijven bij onze gemeente. Als je lid bent van een andere kerkgenootschap kun je daarnaast gastlid bij ons te worden. Ben je geen lid van een kerkgenootschap, dan ben je welkom als ‘vriend’. Als (gast)lid ontvang je pastorale zorg uit Laren en krijgt jaarlijks Kerkbalans toegestuurd. Als vriend ontvang je naar wens ook pastorale zorg en krijgt jaarlijks Kerkbalans ter inzage.

Geven

kan op verschillende manieren

Kerkbalans. Collectes. Collectemunten. Givt. Periodieke giften. Belastingvoordeel. We vertellen je er graag meer over.

Kerkbalans

We zijn dankbaar voor alle vrijwillige financiële bijdragen die onze leden jaarlijks doen via de actie Kerkbalans.

GIVt

We gebruiken steeds minder contant geld. Een alternatief hiervoor is Givt, hiermee kun je digitaal geven.

Je geeft in deze app voor de verschillende collecte: collecte 1 : Diaconie, collecte 2: Kerk, collecte 3: evt. eindcollecte.

Collectemunten

We gebruiken tegenwoordig bijna geen contant geld meer, alles gaat digitaal. Daar hebben we gelukkig alternatieven voor gevonden, waaronder collectemunten. De munten hebben een waarde van 0,50, 1 of 2 euro. Je kunt de munten gebruiken voor alle collectes, maar ze mogen ook in de ‘koffiepot’, als vrijwillige bijdrage voor het koffiedrinken na de kerk.

Wil je collectemunten aanschaffen? Gebruik het bestelformulier en mail dit naar collectemunten@kerklaren.nl. Je kunt je bestelling ook telefonisch doen bij Géke Bannink, 0573-402571.

Zodra de bestelling is geplaatst, maak je het verschuldigde bedrag over op het rekeningnummer van de kerk: NL 55 RABO 0334800676 t.n.v. de Protestantse gemeente te Laren Gld. Onder vermelding van uw naam en adres.

Na betaling kunnen de bestelde munten worden afgehaald op zondag na afloop van de dienst in de zaal Groot Dochteren (consistorie) of op afspraak bij Géke Bannink, Elsmaat 7.

Periodieke giften

Voor hetzelfde geld geef je meer. Steun onze kerk met een periodieke gift
Wist je dat je meer kunt geven zonder dat het extra geld kost?

Giften aan de kerk zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. De Protestantse Kerk is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn ook giften aan onze gemeente (of diaconie) aftrekbaar van de inkomstenbelasting, waarbij een drempel geldt van 1% (minimaal € 60) en een maximum van 10% van het verzamelinkomen.

Geen drempel bij periodieke gift.

Een periodieke gift is een gift waarbij je minimaal vijf jaar lang elk jaar eenzelfde bedrag schenkt aan de gemeente (of diaconie). Dit bedrag mag je volledig aftrekken bij je belastingaangifte (de drempel van 1% en het maximum van 10% vervallen in dat geval). Afhankelijk van je leeftijd en inkomsten kan dit voordeel oplopen tot 52%. Met de Schenkcalculator op www.pkn.schenkcalculator.nl bereken je eenvoudig wat je fiscale voordeel is bij een periodieke gift. Een periodieke gift is vooral interessant wanneer je met uw reguliere giften niet aan het drempelbedrag van 1% komt of juist meer schenkt dan 10% van je verzamelinkomen.

Uw kerkelijke bijdrage als periodieke gift

Ieder jaar vragen we om een kerkelijke bijdrage via de actie Kerkbalans. Ook deze bijdrage kun je uitstekend doen in de vorm van bovengenoemde periodieke gift. Je doet dan net als bij Kerkbalans een toezegging, maar nu voor een periode van vijf jaar. En, wanneer je het belastingvoordeel ten goede wilt laten komen aan de kerk, verhoog je je bijdrage zonder dat het je meer kost.

Hoe werkt het?

Wil je een periodieke gift doen, dan moet dit worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst met de kerkrentmeesters. Wellicht iets voor de komende actie Kerkbalans?

TIP: Neem ook de collectemunten op in je periodieke gift.

Wil je meer weten over periodieke giften of wil je een overeenkomst met de gemeente aangaan voor een periodieke gift?
Neem dan contact op met onze administrateur Henk Lubberdink, tel. 0573-401947 of met één van de kerkrentmeesters.
Meer informatie is te vinden op de website van de PKN of op de website van de Belastingdienst.

Inschrijven nieuwsbrief

We versturen elke week een nieuwsbrief. Daarin vind je informatie over de zondagsdienst, de aankomende activiteiten en overig nieuws. WIl je ook op de hoogte blijven? Vul dan hieronder uw gegevens in.

Kerkklanken

Abonneer je op Kerkklanken, zodat je ons kerkblad boordevol informatie maandelijks in de brievenbus vindt. Een mooie manier van verbondenheid.

Kerkklanken verschijnt 11 keer per jaar en kost €18,50 per jaar. Daarvan wordt het zomernummer (juli-augustus) en het decembernummer worden gratis bezorgd bij alle inwoners van Laren. Voor abonnementen kunt u contact opnemen met administratie@kerklaren.nl

Oudere versies van Kerkklanken kun je hier inzien.

Contact

Kerkgebouw - Kerk Laren
Dorpstraat 2
7245 AK  Laren (Gld)
Bespreking van het Kerkgebouw
Via Het Kulturhus
Beheer Kulturhus
0573-401636
info@kulturhuslaren.nl
Kerkklanken
Voor het aanleveren van kopij voor in de kerkklanken
Kerkklanken Redactie
kerkklanken@kerklaren.nl
Nieuwsbrief
Voor het aanleveren van kopij voor in de nieuwsbrief
Nieuwsbrief Redactie
nieuwsbrief@kerklaren.nl
Website
Voor vragen / opmerkingen over de website en het aanleveren van kopij
Website Redactie
website@kerklaren.nl